Veltlínské zelené I pozdní sběr 2023 - Georgios Ilias
Minerální suché víno s příjemnou svěžejší kyselinou. Jeho projev je jemný, ovocného charakteru, plnější, ve vůni lze najít jemné stopy jemné papriky, zeleného pepře. Perzistence má delší charakter, kyselina příjemně pohladí v ústech, na patře se drží minerální charakter. Toto víno je selektivně vybíráno ručním sběrem. Kvašení proběhlo v nerezových tancích při kontrolovaná teplotě s přírodními kvasinkami. Následné školení probíhalo po dobu cca 8 -10 měsíců, kdy víno leželo na kalech, než bylo následně lahvováno. Ročník 2023 byl při vinobraní velmi teplý, což způsobilo lehkou opulenci tohoto vína.
Kategorie: | Morava |
---|---|
Země: | Česká a moravská vína |
? Bílé odrůdy: | veltlínské zelené |
Ročník: | 2023 |
Druh: | tichá vína |
Chuť: | suchá |
Styl: | klasická |
Barva: | bílá vína |
Objem lahve: | 0,75 l |
Zpracování: | bio |
Klasifikace: | pozdní sběr / spätlese |
Příležitost: | k jídlu, k vaření, ke grilování, na večer |
ročník: | 2023 |
alkohol: | 12,5% |
trať: | U Božích muk |
zbytkový cukr: | 3 g/l |
uzávěr: | šroub |
potenciál: | 2024 - 2027 |
teplota servisu: | 8 - 10°C |
odrůda: | 100% Veltlínské zelené |
podoblast: | Mikulovská |
obec: | Pavlov |
kyselina: | 5,5 g/l |
Doporučení k pokrmům: | Perfektní v kombinaci s drůbeží, rybami, zeleninovými saláty. |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Přidat hodnocení
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Vše začalo jednoho osudového dne v roce 1996, kdy si Georgios Ilias v malebném Pavlově jako základnu pro své rybářské výpady vyhlédl polorozpadlou chalupu. Své první dva demižony vyrobil v roce 2000 u Radka Nepraše, který mu byl v jeho vinařských začátcích ochotným a trpělivým rádcem. Po nelehkých začátcích se pomalými krůčky začíná z tohoto vinařství stávat velmi uznávaný producent, který roku 2010 úspěšně prošel kontrolou certifikační autority a byl mu udělen certifikát bio. Vína ročníku 2011 tedy již ponesou označení biovíno.