Osobní odběr není možný. Víno vám rádi přivezeme.

Tokaji Furmint Kakas 2015 - Zoltán Demeter

Dostupnost Skladem (3 ks)
Kód: HU000815
710 Kč / ks
Tokaji Furmint Kakas 2015 - Zoltán Demeter
Jemné, elegantní víno s jemnou kyselinou a nepatrným nádechem sudu. V chuti naprosto suché s hedvábnou minerální strukturou doplněnou s tóny jablka, hrušky, citrusů, briošky a zeleného pepře. Na patře vystupují minerální tóny doplněné o jemnou kořenitost. Ve vůni lze nalézt tóny jablka, bylinek, žlutých květů a máty. Podloží je sopečného původu, směs vulkanických nerostů jako riolit, andezit, zeolit a jejich tufy. Více než 30 let staré keře propůjčují vínu extrémní plnost, koncentraci a harmonii. Hrozny jsou sbírané ručně, kvasí na přírodních kvasinkách při kontrolované teplotě v nerezových tancích, následně bylovíno školeno v dřevěných francouzských sudech po dobu přibližně 5 měsíců než bylo víno nalahvováno.
Kategorie: Tokaj
Země: Maďarská vína
? Bílé odrůdy: furmint
Ročník: 2015
Druh: tichá vína
Chuť: suchá
Styl: klasická
Barva: bílá vína
Objem lahve: 0,75 l
Příležitost: k jídlu, na večer
ročník: 2015
alkohol: 14%
kyselina: 5.9 g/l
zbytkový cukr: 4,2 g/l
uzávěr: vinolok
potenciál: 2019 - 2022
teplota servisu: 10°C
odrůda: 100% Furmint
Doporučení k pokrmům: sladkovodní ryby, drůbež, italské risoto

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

DEMETER ZOLTÁN - vinařstvíDemeter Zoltán je legendární vinař, absolutní perfekcionista z maďarské vinařské oblasti Tokaji, který patří mezi nejlepší maďarské vinaře současnosti.
Po studiu na vysoké škole v Budapešti odcestoval nejprve na půlroční stáž do kalifornského Napa Valley, poté vystudoval vinařské lyceum ve Francouzském Beaune a pokračoval studiem marketingu vína v Brightonu ve Velké Británii. Poté se v roce 1993 v sedmadvaceti letech vrátil do rodného Tokaje, kde začíná pracovat nejprve u jedné francouzské firmy, která začínala investovat v Maďarsku. Po krátké době získává nabídku na práci u aristokratické německo-maďarské rodiny Grof Degenfeld, jež získala v restituci vinice a pozemky, které jim komunisté v minulosti zabavili. Zlom v jeho kariéře nastává až poté co v roce 1996 nastoupí do nově vznikajícího vinařství Királyudvar. Toto v současnosti jedno z předních maďarských vinařství založili společně legendární vinař István Szepsy s Američanem Anthony E. Hwangem. Jako sídlo vinařství si vybrali budovy bývalého soudu Királyudvar. Zde začali Demeter a István Szepsy jako první produkovat suchá bílá vína z klasických tokajských odrůd, což byl krok na tu dobu nevídaný. Až budoucnost ukázala, že to byl posun tím pravým směrem a v současné době vyrábí kvalitní suchá bílá vína stále více vinařů v Tokaji. Své vlastní vinařství založil Demeter Zoltán (mezi přáteli zvaný „Zoli“) v roce 1998 nicméně až v roce 2008 opouští Királyudvar a naplno se věnuje jen svému vinařství.
Demeter Zoltán vlastní pouhých 7 ha vinic, stáří keřů se pohybuje od 40 po neuvěřitelných 100 let! Jedná se v podstatě o pouhých 9 „single“ vinohradů, které obhospodařuje s maximální péčí i citem. Zoltánův maximální perfekcionismus zde najdete absolutně v každém detailu. Co uvede každého návštěvníka vinařství v úžas je vážná hudba, která zní všude ve vinařství na pozadí! Sám Demetr tvrdí: "Rád pouštím vínu hudbu jak při fermentaci, tak i při zrání. Frekvence hudby je založena na rezonanci vesmíru. Vážná hudba je univerzální, naprosto přirozenou frekvencí.“
Celé vinařství je prakticky „one man show“ od vinohradu po sklep. Jak sám osobě Demetr Zoltán říká: "Všechno je moje práce. Není to můj styl spoléhat se na práci někoho jiného. Myslím, že to je jediný způsob jak opravdu ruční prací vyrobit to nejkvalitnější víno. Když říkám ruční prací, tak nemyslím, aby vinař dělat všechno ručně, manuálně, ale aby dělal každá jednotlivá rozhodnutí jen on sám. To je přesně také ten důvod, proč mám pouze 7 hektarů.“