Osobní odběr není možný. Víno vám rádi přivezeme.

Riesling d´Alsace Le Kottabe 2023 - Josmeyer

Dostupnost Skladem (>10 ks)
Kód: FR015023
625 Kč / ks
Riesling d´Alsace Le Kottabe 2023 - Josmeyer
5322 Riesling dAlsace Le Kottabe 2023 – Josmeyer 1
Novinka BIO
Velmi jemné biodynamické víno, ve vůni s minerálními stopami v náznaky citrusů, které zvolna přecházejí do jemných slaných tónů. V chuti suchý, minerální s hedvábnou strukturou. Hrozny jsou sbírány ručně, celé hrozny jsou šetrně lisovány, následný mošt kvasí v nerezových tancích za přítomnosti přírodních kvasinek. Kvašení trvá po dobu jednoho měsíce při kontrolované teplotě. Mladé víno leželo na kalech po dobu jednoho měsíce než bylo lahvováno. Název Kottabe je odvozen od staré řecké hry Kottabos.
Kategorie: Bílá vína
Země: Francouzská vína
? Odrůdy: ryzlink rýnský
Druh: tichá vína
Chuť: suchá
Barva: bílá vína
Příležitost: ke grilování
Zpracování: biodynamická
Styl: klasická
Obsah: 0,75 l
Klasifikace: AOC
Ročník: 2023
ročník: 2023
alkohol: 12,5%
kyselina: 7,1 g/l
zbytkový cukr: 3,8 g/l
odrůda: 100% Ryzlink rýnský
potenciál: 2024 - 2033
teplota servisu: 10°C
uzávěr: korek
Doporučení k pokrmům: K jakékoliv sladkovodní nebo mořské rybě lehce tučnějšího charakteru. Ke grilovaným krevetám nebo tataráku z ryb. K sushi nebo lehkým krémovým sýrům.

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.

Nevyplňujte toto pole:

Josmeyer vinařstvíDomaine Josmeyer je malé rodinné vinařství, dnes již pátá vinařská generace, které se v minulosti předávalo z otce na syna. Založil ho roku 1854 Aloyse Meyer, známý především jako výborný provozovatel restaurace a producent delikates, který se rozhodl rozšířit aktivity svého otce z oblasti obchodu s vínem tím, že zakoupil první Grand Cru vinice - Brand a Hengst. Jeho syn Josef, který převzal vinařství v roce 1933, stál za rozkvětem vinařství. Bohužel, kvůli druhé světové válce musel vinařství předčasně předat v roce 1941 svému nejstaršímu synovi Hubertovi. Výborný enolog, perfekcionista navázal na práci svého otce a pomalu vytvořil z tohoto vinařství jednu z předních ikon Alsaska. Celosvětového věhlasu dosáhl díky svým obchodním aktivitám s námořnictvem. Na počest svého otce Josefa přejmenoval v roce 1963 vinařství přidáním prvních tří písmen na JosMeyer. Bylo to i z důvodu, aby zcela odlišil jejich osobitý, extrémně elegantní a jemný styl od vinařů Alsaska, kteří jsou nositeli stejného jména. Jeho následovatelem se stal syn Jean. Ten roku 1987 vymyslel tzv. Artists sérii vín, kdy každé víno má speciálně navrženou etiketu od předních světových nebo lokálních výtvarníků. Tyto etikety se mění každé 3 – 4 roky. Poslední vývojovou etapou tohoto vinařství bylo převzetí Jeanovou dcerou Isabelle v roce 1994, která je dnes zodpovědná za veškerá vzniklá vína. Od roku 2000, kdy se k vinařství připojil Christophe Ehrhart, se celé vinařství nasměrovalo k produkci biodynamických a organických vín. Jeho zásluhou se bez nadsázky dá hovořit o tomto vinařství jako o jednom z top producentů Alsaska. Christophe sám dnes je odpovědný za komunikaci se světem.
Vinařství Josmeyer sídlí ve vesnici Wintzenheim a patří v současnosti mezi absolutní špičku alsaských producentů. Jejich vína jsou charakteristická svou jemností, elegancí, až filigránského a naprosto unikátního charakteru. Při kvašení je používáno výhradně přírodních kvasinek. Vína zrají v 100 let starých, velkých dubových sudech o obsahu 1000 – 6000 litrů od pár měsíců po několik let.