Rheingau
I přes skutečnost, že se v oblasti Rheingau hospodaří pouze na cca. 3100 ha vinic, považují samotní Němci tento region, za tradiční srdce svého vinařství. Mohou zato především benediktínští mniši, kterým patřila ve středověku většina z více než 300 000 ha vinic a kteří si všimli, že při jarním tání jsou to příkré vinice v dnešním Rheingau, které se díky vynikající expozici zbavují sněhu nejdříve a dali tak vzniknout legendárním vinicím jako je třeba Marcobrunn nebo Gräfenberg. Králem vinic v Rheingau je samozřejmě Ryzlink rýnský, který zde představuje téměř 80% výsadeb, a podle posledních zjištění se právě odsud začala tato královská odrůda rozšiřovat do celého vinařského světa. Rheingau stojí také za „vynálezem“ botrytických vín. Když se v roce 1775 zpozdil o 14 dnů posel, směřující na Schloss Johanisberg se zprávou o možném začátku sklizně, byly hrozny na keřích už silně napadeny ušlechtilou plísní (Botrytis cinnerea). Při pokusu „zachránit“ alespoň něco, bylo poprvé vyrobeno botrytické víno, které dnes roztřiďujeme do kategorií auslese, beerenauslese a trockenbeerenauslese. Další odrůdy, které zde na převážně sprašovitojílovitých půdách můžeme najít jsou Spätburgunder a Silvaner.