Kategorie: | Suchá |
---|---|
Země: | Německá vína |
? Bílé odrůdy: | ryzlink rýnský |
Ročník: | 2019 |
Druh: | tichá vína |
Chuť: | suchá |
Styl: | klasická |
Barva: | bílá vína |
Objem lahve: | 0,75 l |
Klasifikace: | VDP, Ortswein |
Příležitost: | k jídlu, na svatbu, na večer |
ročník: | 2019 |
alkohol: | 12% |
kyselina: | 7,4 g/l |
zbytkový cukr: | 4,2 g/l |
odrůda: | 100% Ryzlink rýnský |
potenciál: | 2019 - 2025 |
teplota servisu: | 12°C |
uzávěr: | korek |
obec: | Oppenheim |
Doporučení k pokrmům: | ideální k netučným rybám, krevetám, nebo ke kuřecímu masu |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Carolin Spanier vede vinařství společně s manželem Oliverem od roku 2006.
Osobně říká: "Jsem milovnice přírody, enoložka, podnikatelka a matka dvou dětí. Ale ze všeho nejraději jsem hostitelkou. Chci, aby se lidé v našem vinařství cítili jako doma a doufám, že jsme pro to vytvořili tu správnou atmosféru."
Historie tohoto vinařství započala již před 35 miliony let, kdy celá oblast dnešní mohanské kotliny byla pokryta mořem. Počátky samotného vinařství jsou staré více než 200 let, kdy rodina Kühling začala na červeném svahu vinice Rothenberg pěstovat révu. Posledním milníkem v historii je rok 2006, kdy si Carolina Kühling – Gillot vzala za manžela Hans-Olivera Spaniera z vinařství Battenfeld – Spanier. Po generace vlastnily vinařství převážně ženy, což se odráželo nejen na neustále se měnícím názvu vinařství (vždy podle toho, koho si aktuální majitelka vzala za muže), ale také ve vínech, která nikdy nepostrádala v Rheinhessen ne vždy obvyklou eleganci. V současné podobě existuje vinařství od roku 1970, kdy otec Caroliny - Roland - přikoupil několik vinic. Rozšířil tak vinařství na současných 10 hektarů vinic, které zahrnují i 5 vinic nejvyšší kvality – klasifikace Grosses Gewächs, z nichž nejznámější je bezesporu Nackenheimer Rothenberg. Vinice je pokryta silnou vrstvou porézní křídy a červené krystalické břidlice která, přestože tvoří značnou část zemského podloží, na povrch vystupuje pouze na několika místech naší planety. Víno z této vinice má velmi minerální a přírodní charakter a mnohými je díky svému charakteru označováno jako klasická ukázka toho, jak vypadal kvalitní německý riesling před 100 lety. Samotná severní část Rheinhessen je velmi rozmanitá, co se týče půdního složení. Tuto pestrost se snaží vinařství vystihnout svými víny z řady Qvinterra, která se vyrábí z hroznů vinic z pěti různých vinařských obcí - Oppenheim, Nierstein, Bodenheim, Laubenheim, Nackenheim. Tyto vesnice jsou od sebe vzdáleny pouze několik málo kilometrů, přesto však zde můžeme nalézt velmi rozdílné půdní složení od vápenců, pískovce nebo štěrků až po břidlici a spraše.
Od roku 2006 se snaží jít vinařství ekologickou až biodynamickou cestou v péči o vinice tak, aby získaný mošt měl co nejpestřejší škálu přírodních kvasinek a vína dokázala prokvášet co nevíce do sucha. Vína s výjimkou řady Qvinterra zrají ve velkých dubových sudech a nejsou čeřena ani filtrována. Nejen díky tomuto přístupu na vinici a při zpracování hroznů získalo vinařství za svá vína řadu ocenění v Německu i zahraničí, včetně prestižních čtyř hroznů v publikaci Gault-Millau. „Tato ocenění jsou příjemná a důležitá a jsou hezkým oceněním naší práce “, prozradila nám Carolina Spanier, „ale ještě důležitější je, že nám ukazují, že náš kompas máme nastaven správně, směrem k autentičnosti“.