Mosel
Za hranicemi Německa patrně nejznámější region, který se ještě do roku 2006 nazýval Mosel- Saar – Ruwer. Oblast je proslulá především tradičními příkrými svahy táhnoucími se po obou březích řeky Mosely.
Z tamních hroznů vznikají přírodně sladká vína, která ještě před více než sto lety patřila k tomu nejdražšímu, co mohl sběratel vín koupit.
Tak například, když v roce 1904 představovali moselští obchodníci s vínem svůj ročník 1893 na ochutnávce v Berlíně, tak pouze jedno víno z 236 ochutnaných bylo prodáno za tehdy magickou a zároveň nekřesťansky vysokou cenu deseti říšských marek. Za tyto peníze se v té době prodávaly nejlepší Chateau v Bordeaux. Byl to Bernkasteler Doctor Riesling 1893. Typickým znakem zdejších vinic jsou břidličnaté půdy, které v takovém množství a pestrosti nenajdeme nikde jinde na světě a je to právě břidlice,která propůjčuje vínům typickou mineralitu, útlost, eleganci a finesu. Dalšími odrůdami, které můžeme nalézt na moselských vinicích vedle ryzlinku rýnského, jsou Müller – Thurgau, Elbling , Kerner a Spätburgunder.