Kategorie: | Bílá vína |
---|---|
Země: | Rakouská vína |
? Bílé odrůdy: | chardonnay |
Ročník: | 2021 |
Druh: | tichá vína |
Chuť: | suchá |
Styl: | plná |
Barva: | bílá vína |
Objem lahve: | 0,75 l |
Klasifikace: | jakostní / qualitätswein |
Příležitost: | k jídlu, ke grilování, na večer |
ročník: | 2021 |
alkohol: | 13% |
kyselina: | 5,9 g/l |
zbytkový cukr: | 2,0 g/l |
uzávěr: | vinolok |
potenciál: | 2022 - 2026 |
teplota servisu: | 8 - 10°C |
ocenění: | 92/100 Falstaff |
odrůda: | 100% Chardonnay |
Doporučení k pokrmům: | Pokrmy se smetanovou omáčkou, pečený králík nebo telecí, sýry typu Tilsiter, Edamer nebo Gouda. |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
Malé, rodinné vinařství, nacházející se v části Kitzeck im Sausal, jenž je soucástí jižního Štýrska. Jeho kořeny produkce vína sahají dlouho do minulosti. Přesněji první zmínky o produkci vína v tomto vinařství se datují rokem 1640. Samotná rodina Schauer začala produkovat vína pod svým jménem až roku 1757. Dnes ho vedou Karl a Stefan Schauer, otec a syn, kteří jsou také zodpovědní za kvalitu všech vín. Současně provozují nádherný pension, který je součástí vinařství. V letních měsících si lze vychutnat idylickou atmosféru z jedné z teras nad vinicemi, při sklence lahodného vína a domácích specialit. Pracují na přibližně 15 hektarech vlastních vinic v okolí místa Gaisriegel. Mezi typické štýrské odrůdy, které používají, patří ryzlink vlašský, sauvignon blanc a žlutý muškát. Mimo ně v menší míře rulandské bílé, ryzlink rýnský, rulandské šedé a místní specialitu Morillon (Chardonnay). Vedle tradičních vín s charakteristickými vlastnostmi Štýrska se Štefan snaží upozornit na jedinečný charakter jednotlivých vinic – Kittenberg, Gaisriegel a Mellancher.
Velikou předností všech vín, která vznikají v části Kitzeck, je jejich rozmanitost díky jedinečné geologické historii. Typickým úkazem jsou příkré svahy vinic se sklonem kolem 45°, které v dávné minulosti vystoupily z moře. Jsou bohaté převážně na břidlici, která dodává vínům velmi minerální charakter a jemnou ovocitost.