Frankovka
Frankovka (Blaufränkisch) je starobylá moštová odrůda révy vinné určená k výrobě červených vín. Původ je sporný, některé zdroje uvádějí německý původ, jiné ji spojují s Dolním Rakouskem. Keře jsou bujné, mají vzpřímený růst a velké, tmavozelené listy. Hrozny jsou velké, křídlaté, s černomodrými kulatými bobulemi a kořenitou chutí. Vína mívají světle i tmavě rubínovou barvu s fialovými záblesky. V mladém víně je travnaté aroma, které se při zrání mění na ostružinové vůně. Vína Frankovky mívají více kyselin než ostatní červená vína. Producenti kvalitních vín proto snižují sklizeň, prodlužují nakvášení rmutu a nechávají vína déle zrát na sudech. Tím docílí výraznějšího charakteru červeného vína, které je plné, kořenité a ovocné. Vína se dobře skladují a pomalu zrají na láhvi.