Alto Adige
Alto Adige (jižní Tyrolsko – Süd Tirol) je nejsevernější, nejmenší a nejextrémnější vinařskou oblastí Itálie, která se může pyšnit jednou z nejdelších vinařských historií dlouhou téměř 3000 let. Bezmála 15 tisíc hektarů vinic se rozprostírá převážně na úpatí alpských a dolomitských masivů ve velmi rozmanitých klimatických zónách a na variabilních půdních typech. V Alto Adige se můžeme setkat přibližně s dvaceti moštovými odrůdami, kterým se daří v nadmořských výškách od 200 do 1000 metrů nad mořem. Zajímavostí je, že více jak polovina vinic je vedena na tradičním systému pergol a až v posledních letech se zde výrazně prosazuje systém guyot. Takové typy vedení, různé expozice vinic a různorodé půdní složení, dávají místním vinařům širokou škálu možností od druhů vysázených odrůd révy až po pestré styly vyráběných vín. Severní hranici tvoří pás pohoří vysoký kolem 3000 metrů, který zabraňuje severním studeným větrům proudit do úrodných údolí. Alto Adige je oblast obrovské pestrosti a rozmanitosti. Specialitou je odrůda Lagrein, která je spíše barvířkou a přidává se do směsí s odrůdami Pinot Noir, Cabernet nebo Merlot. Skuteční mistři však z této odrůdy dokáží vyrobit fantastická a nenapodobitelná vína, která mohou zrát desítky let.