Alsace
Alsasko, nalézající se v nejvýchodnějším výběžku Francie u německých hranic, je odděleno od zbytku země pohořím Vogéz. Alsasko se stalo součástí Francie v 17. století, Německo si vynutilo jeho návrat v roce 1871 a po první světové válce opět připadlo Francii. Méně než padesát let německé vlády se může zdát jako krátké období, ale styl a charakter alsaských vín má blíže k německému rukopisu než k francouzské tradici. Je to dnes zřejmě jediný region celé Francie, kde se na etiketách setkáte převážně s názvem odrůdy a ne s názvem dané apelace, jak je to charakteristické pro celou Francii. Tento region se táhne v délce více než sto kilometrů mezi městy Štrasburk a Colmar a je lemován úžasnou vinařskou stezkou, která se proplétá pitoreskními vesničkami s majestátními kostely. Vinice jsou situovány na nižších svazích Vogéz a jsou osázeny z 95% bílými odrůdami, jako jsou: Ryzlink rýnský, Silvaner, Gewürztraminer a občas se mezi nimi najde i nějaký Pinot blanc, Pinot gris a Muškát. Z modrých je to hlavně odrůda Pinot noir. Půdní složení je spíše štěrkovité s vápenitým podkladem a sprašovitými usazeninami a propůjčuje vínům plnější tělo a jemnou, ale výraznou kyselinu.